Tammikuussa maistuu raikkaat herkut ja muutenkin voi olla hyvä hetki silmäillä hieman omaa lautasta. Lisäämällä kasviksia ja värejä lautaselle, saat samalla keveyttä ja makua tuttuihin ruokarutiineihisi. Viikonloppuna kun on aikaa, on kiva testailla uusia reseptejä. Järvikylän yrteillä saat luotua ihania ja raikkaita makumatkoja omasta kotikeittiöstäsi käsin. Miltä kuulostaisi, jos kokoaisit viikonlopun brunssille italialaisia Buffalo-mozzarella-pestoleipiä, lauantailounaalle Havaijitunnelmiin vieviä Poke-kulhoja, leffaherkuksi Amerikan malliin porkkanaranskiksia ja jälkkäriksi Japanin Basilika-matcha jäätelöä?
Aurinkoinen poke-kulho
Kahdelle
800 g kypsiä kikherneitä (purkista)
2 rkl oliiviöljyä
½ tl merisuolaa
paketti kiinteää tofua
2 rkl tamari-soijakastiketta
2 rkl sriracha-kastiketta
2 tl valkosipulijauhetta
5 dl kypsennettyä riisiä tai quinoaa makusi mukaan
2 avokadoa
puolikas mango kuutioituna
pikkelöityä punasipulia
hapankaalta
4 retiisiä
¼ kurkkua
4 rkl hampun siemeniä
tuoretta Järvikylän minttua
limeä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Suojaa kaksi uuninpeltiä leivinpapereilla. Valmistele kikherneet ja tofut ja paista samaan aikaan. Keitä paiston aikana riisi tai quinoa.
Kikherneet: Kaada ylimääräinen neste pois kikherneistä ja kuivaa ne kevyesti esimerkiksi talouspaperilla ja irrota kuoret, jotka lähtevät irti kuivatessa. Kaada kikherneet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Lisää päälle öljy ja suola ja sekoita niin, että kaikki kikherneet maustuvat. Paista 30 minuuttia käännellen paistoajan puolivälissä. Tarjoa ja nauti lämpimänä.
Tofu: Leikkaa tofu pieniksi kuutioiksi ja kaada kulhoon. Lisää sekaan soijakastike, sriracha ja mausteet. Sekoita hyvin. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes tofukuutiot ovat kultaisia ja rapeita.
KASTIKE:
4 rkl vaaleaa tahinia
3 rkl kauramaitoa tai riisimaitoa
puolikkaan sitruunan mehut
1 tl kotimaista luomuhunajaa
1 tl sriracha
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ tl sinappia
hyppysellinen merisuolaa
Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa tasaiseksi. Tarjoa poke-kulhon kera.
Resepti & kuva: VANELJA
Porkkanaranskikset +dippi
Nämä porkkanaranskikset ovat mitä mainion apu napostelun himoon!
Kahdelle
½ kg porkkanoita
1 rkl perunatärkkelystä
1 rkl oliiviöljyä
½ tl merisuolaa
muutama rouhaus mustapippuria myllystä
½ dl raastettua parmesaania (tai 2 rkl ravintohiivahiutaleita, jos vegaani)
nippu silputtua Järvikylän korianteria
Lämmitä uuni 220 C asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ranskanperunan kaltaisiksi ohuiksi tikuiksi. Siirrä tikut kulhoon ja kaada päälle perunatärkkelys, öljy ja mausteet. Lisää myös parmesaani, mikäli käytät. (Ravintohiivahiutaleet lisätään vasta paiston jälkeen.) Sekoita hyvin. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja levitä porkkanatikut sen päälle. Paista porkkanoita noin 15-20 minuuttia käännellen paistoajan puolivälissä. Porkkanat ovat valmiita kun ne ovat hieman pehmeitä mutta silti hieman napakoita. Annostele päälle silputtu korianteri ja ravintohiivahiutaleet, ellet käyttänyt parmesania. Tarjoa ja nauti lämpimänä dipin kera.
Dippi:
1 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia tai paksua kaurajogurttia
½ dl majoneesia tai vegaanimajoneesia
1 rkl kotimaista luomuhunajaa
1 limen mehut
1-2 tl currymaustetta
hyppysellinen suolaa
rouhaus mustapippuria myllystä
Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa. Maista ja lisää jotain maustetta, mikäli haluat. Tarjoa dippinä porkkanaranskalaisten kanssa.
Buffalo-mozzarella-pestoleivät
Nämä ihanan raikkaat ja täyteläiset leivät sopivat niin brunssipöytään kuin leffahetken kylkeen.
Revi vaalean leivän päälle mozzarellaa, lisää Järvikylän Basilikapestoa sekä kuutioitua tomaattia Lisää pinnalle mustapippuria myllystä. Nauti!
Basilika-matchajäätelö
Raikas jäätelö toimii mainiona jälkiruokana esimerkiksi täyteläisen pataruuan jälkeen.
4:lle
1 l vaniljajäätelöä
1/2 ruukkua Järvikylän basilikaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl Matcha-jauhetta
Anna jäätelön hetki pehmetä huoneenlämmössä. Sekoita vähän pehmenneeseen jäätelöön hienonnettu basilika, hunaja ja matcha-jauhe. Laita seos uudelleen pakkaseen jäähtymään. Pyörittele palloiksi ennen tarjoilua.
Alkuperäiset reseptit löydät Järvikylän www-sivuilta.