Syksyn juhlakausi on käsillä! Halloween, isänpäivä, pikkujoulut – ihania valonpilkahduksia pimeään ajanjaksoon. Mikä sen ihanampaa, kuin kutsua ystävät tai perhe yhden pöydän ympärille ja nautiskella ateriasta kerrankin hieman pidemmän kaavan mukaan. Tämä Atria Mestari Heidin meille koostama kolmen ruokalajin menu sopii täydellisesti monenlaisiin juhlaviin hetkiin, ja miksipä et kokeilisi kohottaa jotain tavallista viikonloppuakin hieman korkeammalle kokkaamalla pitkän kaavan kautta?
Alkupalana menussa nautitaan rapsakan suloisista kana-caesarveneistä, pääruokana hurmaa kahvilla maustettu paahtopaisti ja aterian kruunaa rahkaohukaiset omena-kanelipaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa. Nämä ja paljon muita ihania reseptejä löydät suoraan Atrian nettisivuilta: www.atria.fi
ARVONTA
Kerro mikä resepteistä kiinnostaa sinua eniten tai mitä sinä tykkäät kokkailla juhlien bravuurina ja olet mukana Atrian 50 euron arvoisen lahjakortin arvonnassa. Osallistumisaikaa 1.11. asti.
Alkupala: Kana-caesarsalaattiveneet
Valmistusaika 15 min // 6 annosta
Raaka-aineet
- 3 sydänsalaattia
- 1 pkt Atria Vuolu Mustapippuri Kanafilee 200g
- 1 – 1/2 dl caesarkastiketta (valmista tai itse tehtyä)
- 1 dl krutonkeja (valmiita tai itse tehtyjä)
- parmesaanilastuja
Caesarkastike:
- 1 kananmuna
- 2 rkl sitruunan mehua
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 3-4 sardellifilettä hienonnettuna
- 2 tl dijon-sinappia
- 1 dl parmesaanijuustoa hienona raasteena
- 1/2 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 2 1/2 dl rypsiöljyä
Valmistus
- Valmista ensin kastike, jos teet sen itse. Riko muna kapeaan korkeaan kulhoon. Lisää muut aineet. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä se. Nosta sauvasekoitin hitaasti ylös sen käydessä.
- Irrota sydänsalaatista uloimpia lehtiä veneiksi. Aseta tarjoiluvadille. Leikkaa loput salaateista suikaleiksi. Sekoita salaatin joukkoon Vuolu Kanafileet ja kastike. Jaa salaatti veneille ja viimeistele krutongeilla ja parmesaanilastuilla.
Pääruoka: Kahvilla maustettu paahtopaisti
Valmistuaika 2 t 20 min // 4 annosta
Kahvia ja tähtianista sisältävä mausteseos tuo paahtopaistin makuun ihan uutta syvyyttä. Annokset kruunaavat rouskuvan rapsakoiksi paistetut, ruohosipulilla maustetut parsat, sekä hapokas kantarellihillo. Kypsennä paisti aina mittarin kanssa, jotta varmistat juuri oikean kypsyyden.
Tässä vielä muistutuksena erikypsyyksien asteet:
55-65 astetta = medium
66-70 astetta = kypsä
Raaka-aineet
- 1 kpl Atria Takuumurea Naudan Paahtopaisti n 1,0kg
- 2 rkl oliiviöljyä
Kahvimausteseos pihville:
- 1 rkl ruokosokeria
- 1 rkl appelsiinipippuria (orange pepper)
- 2 rkl suolaa myllystä
- 1 rkl chilihiutaleita
- 1 rkl jauhettua kahvia
- 1 rkl valkosipulijauhetta
- 1 rkl savupaprikajauhetta
Kantarellihillo:
- 1/2 dl vettä
- 250 g puhdistettuja kantarelleja
- 1/2 tl suolaa myllystä
- 50 g hienonnettua sipulia
- 2 rkl siideriviinietikkaa
- 2 kpl maustepippuria
- 1 pieni laakerinlehti
- 1/2 tl mustapippuria
- 100 g hillosokeria
- 1 tähtianis
Parsat:
- 16 kpl tuoretta vihreää parsaa
- oliiviöljyä
- suolaa
- ruohosipulia hienonnettuna
Valmistusohje
- Sekoita kahvimausteseoksen ainekset keskenään. Hiero lihan pintaan ensin oliiviöljyä ja sitten kahvimausteseosta. Anna maustua mielellään vähintään kaksi tuntia.
- Mittaa kantarellihillon ainekset kattilaan ja anna hillon kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
- Paista paistiin kaunis väri pannulla ja kypsennä sitten loppuun uunissa, tai grillaa ensin pintaan hyvä väri suoralla lämmöllä ja kypsennä loppuun epäsuoralla lämmöllä. Käytä mittaria jotta varmistat haluamasi kypsyyden. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä 20 minuuttia ennen tarjoilua.
- Taita parsojen kannoista puumaiset päät pois. Pyöräytä parsat öljyssä. Mausta suolalla. Grillaa tai paista pannulla muutaman minuutin ajan. Viimeistele ruohosipulilla.
- Viipaloi paisti ja tarjoile parsojen sekä kantarellihillon kera.
Jälkiruoka: Rahkaohukaiset omena-kanelipaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa
Valmistuaika 15 min // 4 annosta
Rahkaohukaiset lämpimän, kanelilla maustetun omenapaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa ovat täydellinen päätös syksyiselle aterialle. Tämä jälkkäri ei ole supermakea, vaan ennen kaikkea raikas ja maukas.
Raaka-aineet
- 1 pkt Atria Rahkaohukainen Omena-Kaneli 380g
- 2 kpl omenaa
- 2 rkl voita
- 5 rkl sokeria
- 1/2 tl kanelia
- 2 dl puolukoita
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl maitorahkaa
Valmistusohje
- Leikkaa omenat lohkoiksi, poista siemenkodat. Kuumenna voi kattilassa ja paista omenalohkoja muutama minuutti. Mausta 2 rkl sokerilla ja kanelilla.
- Soseuta puolukat (säästä muutama puolukka koristeeksi) ja mausta ne 3 rkl sokerilla.
- Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, vispaa joukkoon rahka ja soseutetut puolukat.
- Lämmitä Rahkaohukaiset pannulla tai uunissa. Tarjoile omena-kanelipaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa.