Säännöllinen ateriarytmi ja ravitsevan välipalan syöminen pitävät olon energisenä ja auttavat jaksamaan vauhdikkaassa arjessa. Kun lounaasta on vierähtänyt useampi tovi ja ajatus alkaa iltapäivän tunteina takkuilla, saa välipalasta sopivasti uutta virtaa. Lisäksi välipalahetki tuo työpäivään kaivatun hengähdystauon. Paljon liikkuvalle välipala on erityisen tärkeä, sillä se auttaa jaksamaan treeneissä sekä heti harjoituksen jälkeen nautittuna antaa energiaa palautumiseen.
Hyvä välipala noudattaa perinteistä lautasmallia. Hyvät hiilihydraatit, joita saa mm. täysjyväviljatuotteista, auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Proteiinit pitävät hyvin nälkää ja toimivat lihasten rakennusaineina. Lisäksi hyviä rasvoja ei tulisi unohtaa, vaan nauttia niitä esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä. Välipalalla olisi hyvä syödä myös tuoreita vihanneksia, hedelmiä tai marjoja, joista keho saa kaipaamiaan vitamiineja ja hivenaineita.
Kuitupitoinen tuorepuuro ja chiavanukas toimivat ravitsevina välipaloina, sillä niihin saa sisällytettyä kaikki yllä mainitut ainekset. Lisäksi ne on helppo napata kannellisessa rasiassa mukaan kiireiden keskellä. Plussaa siitä, että ne valmistuvat itsekseen yön aikana jääkaapissa ja variaatioita riittää. Vaihtelemalla hiutaleita, rahka- ja jogurttimakuja sekä marjoja ja hedelmiä et pääse kyllästymään. Tuorepuuroa kannattaa tehdä kerralla isompi annos, josta riittää seuraavaksikin päiväksi. Tuorepuurot ovat myös niin herkullisia että saattaapa työkaveritkin haluta maistiaisia ihanista eväistäsi.
Jaamme nyt kaksi herkullista välipalareseptiä, jotka ovat keränneet kehuja syksyn ensimmäisissä Fazer Alku:n ja Frooshin mahdollistamissa Hyvän olon välipala -liveissämme. Kyseisten reseptien herkkuja on maisteltu mm. Laura Lepistön, Pippa Laukan, Pete Parkkosen ja Ville Leinon seurassa.
Mustikkainen kerrospuuro, 2 annosta
Chiavanukas:
4 rkl chian siemeniä
1 plo Froosh mustikka&vadelma (250 ml)
1 prk Arla GotGuts? mustikkajogurttia
Tuorepuuro:
2 dl Fazer Alku Sadonkorjuu hiutaleita
2 tlk Froosh mansikka, banaani & guava (150ml )
2 prk Arla Protein mustikkarahkaa
+halutessasi ripaus kardemummaa
Päälle: mustikoita, vadelmia, karhunvatukkaa, viikunaa tai muita suosikkimarjojasi.
Sekoita ensin chia-vanukkaan ainekset keskenään ja jätä tekeytymään jääkaappiin. Sekoita sitten tuorepuuron aineet ja jätä turpoamaan. Lisää maitoa sen verran, että puuro ei ole liian tiivistä. Odota 3-4 tuntia tai yön yli. Kokoa annos lasiin niin, että laitat pohjalle puuroa ja sitten chiavanukasta. Koristele lopuksi haluamillasi marjoilla tai hedelmillä.
Trooppinen tuorepuuro, 2 annosta
3 dl Fazer Alku Maistuvampi kaurapuuro -hiutaleita
1 plo 250 ml Froosh ananas, banaani & kookos
1 dl Arla Lempi Sipoolainen rahkajogurttia
1 dl kookoshiutaleita 1 pieni kypsä banaani
Päälle esim. Fazer Alku Trooppinen Mysliä, banaanisiivuja ja viikunaa.
Muussaa banaani haarukalla. Sekoita kaikki tuorepuuron ainekset keskenään. Lisää hiukan maitoa, mikäli koostumus on liian tiivis. Jätä tekeytymään jääkaappiin 3 tunniksi tai yön yli. Ripottele päälle Fazer Alku Trooppinen Mysliä (koukuttava kombo kauraa, makeaa mangoa, kookoslastuja, ananasta ja appelsiinia ilman lisättyä sokeria) sekä lisää muutama siivu banaania ja viikunaa.
Seuraavaa Hyvän olon välipalahetkeä pääsemme viettämään maanantaina 5.10. klo 12 yhdessä Puoli seitsemän -ohjelmasta tutun juontajan Susanna Laineen kanssa.
Aikaisempia välipalahetkiä pääset katsomaan alla olevista linkeistä: