Hyviä ja toimivia reseptivinkkejä ei voi koskaan olla liikaa vai mitä? Tähän blogiin koostamme Atria Mestari Heidi Eerolan meille kehittelemät herkulliset ja ravitsevat ruokaohjeet, jotta sinun on helppo palata niihin kun ruuanlaittoinspiraatio on kadoksissa. Uusi resepti julkaistaan joka kuukauden alussa!
Pinaattitortillat kanalla
Ainekset (4-6 annosta), valmistusaika n. 1h
Täyte:
- 1rs Atrian Ananas-omena kaalisalaattia 300g
- Rapeaa salaattia suikaleina
- 250g Atrian Kanan Minuuttisuikale Tortilla (450g)
- Kanamausteseos (suolaton)
Tortillat:
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1/2 tl suolaa
- 60 g tuoretta pinaattia tai pakastettua n.4dl
- 1 dl vettä
Valmistus
- Sekoita vehnäjauhot, öljy ja suola kulhossa. Nypi jauhoseos murumaiseksi.
- Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Leikkaa pinaatti pienemmäksi. Soseuta vesi ja pinaatti sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Kaada pinaattiseos jauhoseoksen joukkoon ja sekoita. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikinasta pitäisi tulla pehmeä ja yhtenäinen pallo, joka irtoaa kulhosta (jos liian kuivaa, lisää tilkka vettä, jos taas liian kosteaa, lisää jauhoja).
- Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi (n. 20 min).
- Täyte: Paista kanan fileesuikaleet kuumalla pannulla tilkassa öljyä. Mausta kanamausteseoksella.
- Laita valmissalaatti kulhoon ja hakkaa joukkoon muutama lehti rapeaa vihreää salaattia.
- Ota taikina jääkaapista ja jaa se kuuteen osaan. Pyöritä palloiksi ja kauli jauhotetulla alustalla pyöreiksi tortillapohjiksi. Älä kasaa lettuja päällekkäin, jottei tartu toisiinsa. Kuumenna paistinpannu ja paista pohjia kuivalla pannulla 30 s molemmilta puolilta.
- Täytä letut kanalla sekä salaattiseoksella ja nauti.
Vinkki! Jos tahdot voimakkuutta, lisää muutama tippa sriracha-kastiketta. Vinkki 2! Tortillataikinaan sopii myös hyvin sujauttaa simeniä tai siemensekoitusta.
Ravintosisältö
265 kcal / 1 annos proteiinia 15,4g, rasvaa 10,7g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1,9g, hiilihydraatteja 25,7g, sakkaroosia 1,0g, kuituja 2,2g, C-vitamiinia 20,4mg, suolaa 0,6g, kalsiumia 35,0mg, rautaa 0,9mg
Värikäs kanabowl
Ainekset (4 annosta), valmistusaika n. 30min
- 1 rs Atria Minuuttifilee merisuola (340g)
- 2 rkl seesamin siemeniä
- seesamiöljyä (paistamiseen)
- 3 dl ruokakauraa (valmiiksi kypsennettynä)
- 1 syöntikypsä avokado
- 200 g kirsikktomaatteja
- 200 g varsiparsakaalia
- tuoretta yrttiä esim. korianteria tai basilikaa
- KASTIKE:
- 1 lime
- 2 rkl sushi-inkivääriä (säilyke)
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 tl hunajaa
- 1 punainen chili
Valmistus
- Ota kanaleikkeet huoneenlämpöön.
- Keitä varsiparsakaalia kiehuvassa vedessä muutama minuutti, jotta ne pehmenevät hieman. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
- Kuumenna paistinpannu ja paahda kuivalla pannulla seesaminsiemeniä.
- Lisää pannuun seesamiöljyä ja paista siinä kanat kypsäksi. Viipaloi kanat ja anna jäähtyä.
- Valmista kastike: hienonna pieni chili, purista limen mehu, yhdistä kaikki raaka-aineet ja tarkista maku.
- Halkaise lopuksi avokado, poista kivi ja kuori sekä viipaloi.
- Kasaa kaikki ainekset kauniisti kulhoihin ja lisää lopuksi kastiketta päälle.
Ravintosisältö
478 kcal / 1 annos Proteiinia 26,1g; monityydyttymättömiä rasvahappoja 4,6g; imeytyviä hiilihydraatteja 14,7g; sakkaroosia 1g; kuituja 38,2g; D-vitamiinia 0,3mg; C-vitamiinia 28,9mg; tiamiinia (B-1) 0,50mg; suolaa 0,8g; kalsiumia 122,9mg; rautaa 3,8mg
Lisää kulhoideoita:
- Porkkanaa, lehtikaalia, papuja, raejuustoa ja fenkolia (sitruunamehua ja liraus öljyä kastikkeeksi)
- Paistettua parsakaalia, paahdettuja manteleita, kivettömiä taateleita, vuohenjuustoa. Kastikkeeksi: oliiviöljyä, valkoista balsamicoa sekä vaahterasiirappia. suolaa ja pippuria.
- Paistettua kanaa, raastettua porkkanaa, kurkkua siivutettua, punasipulia ja kaalia suikaleina. Kastike:kalakastiketta, valkosipulin kynttä, oliiviöljyä ja chiliä
Loputon mahdollisuus kasata erilaisia ja kauniita salaatteja mukaan tai kotona herkutteluun!
Juuressosekeitto ja juuressipsit
Ainekset (4-6 annosta), valmistusaika n. 1h
- 1 kg kasviksia (esim. perunaa, bataattia, porkkanaa, lanttua tai selleriä)
- n. 200g purjoa
- 2 valkosipulin kynttä
- 1l vettä ja kasvisliemikuutio tai fondia
- 2 dl ruokakermaa 10% (voit korvata kasvisrasvavalmisteella tai jättää kokonaan pois)
- ½ sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
- öljyä paistamiseen
- Koristeeksi:
- Vihreitä pikku paprikoita ja
- Atrian murea savuinen possuleikkelettä (180 g)
Valmistus
- Pese juurekset hyvin ja kuori (säästä kuoret sipsejä varten).
- Halkaise purjo pitkittäin ja huuhtele huolella.
- Kuori valkosipulin kynnet.
- Pilko juurekset ja sipulit, paahda pannulla hetki öljyssä, niin että saavat kauniin värin.
- Lisää juurekset ja sipulit kasvisliemikuutiolla tai fondilla maustettuun kiehuvaan veteen.
- Keitä n. 15- 20 min juuresten koosta riippuen, kunnes ne ovat pehmenneet.
- Kaada vesi kattilasta, mutta älä heitä pois.
- Soseuta sauvasekoittimella, lisää sekaan kiehuvaa kasvislientä, kerma ja mausteet.
- Purista lopuksi sitruunan mehu, tarkista maku ja keiton paksuus. (Lisää vettä tarvittaessa, jotta saat keiton rakenteesta mieleisen.)
Lisukkeet ja koristeet
Juuressipsit
- Pestyjen juuresten kuoria
- 1 tl suolaa
- 3 rkl öljyä
- Laita kuoret kulhoon, sekoita joukkoon öljy ja suola.
- Levitä kuoret uunipellille, leivinpaperin päälle
- Paista uunissa 170 asteessa. 45 min. Sipsit ovat valmiita, kun ne ovat rapeita.
leikkeleruusut:
Valmistat koristeruusukkeet leikkaamalla paprikat puoliksi, rullaamalla kinkut kauniisti ja täyttämällä paprikat kinkkurullilla.
Annostele keitto lautaselle, murustele keiton pinnalle juuressipsejä ja asettele leikkeleruusut lautaselle.
Ravintosisältö
169 kcal / 1 annos Proteiinia 7,5g, rasvaa 2,3g, josta tyydyttyneitä 1,2g, imeytyviä hiilihydraatteja 17,2g, sakkaroosia 2,9g, kuituja 5g, D-vitamiinia 0,2mg, C-vitamiinia 19,1mg, tiamiinia 0,17mg, kalsiumia 66mg, suolaa 0,8g, rautaa 2,0mg Bataatista saa hyviä kuituja, suoliston terveydelle ja sisältää myös beetakaroteenia. Juuriselleri sisältää paljon luustolle tärkeää K-vitamiinia.
Kanan paistivartaat ja juures-kvinoasalaatti
Ainekset 4 annosta, valmistusaika 30 min
- 1-2 rs Atrian Kanan paistivartaita Mild Chili / Sourcream & Black Pepper Flavour 550g
- 2 ½ dl (225g) kvinoaa
- 3 kpl Porkkanaa
- 150-200 g lanttua
- 4 dl vettä
- ripaus suolaa
- 1 tl kuminaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 tl hunajaa
- 1 appelsiinin mehu
- ½ dl rusinoita
- ½ dl manteleita
- tuoretta lehtipersiljaa koristeeksi
- Pörriäsiin: tummia viinirypäleitä, vihreitä oliiveja, ananaspaloja, rucolaa, hammastikkuja
valmistus
- Ota paistileikkeet huoneenlämpöön ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
- Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmällä vedellä.
- Laita kvinoa kattilaan mausteiden kanssa (vesi, kumina, korianteri, kaneli, kardemumma, suola)
- Kypsennä n.15 min, anna vetäytyä kannen alla noin 5 min ja jäähdytä.
- Laita kanavartaat uuniin ja kypsennä ohjeiden mukaan 10-15 min.
- Kuori porkkanat ja lanttu. Raasta ohuiksi suikaleiksi. Kaada päälle oliiviöljy, appelsiinimehu sekä hunaja. Anna maustua hetki (voit halutessasi tehdä tämän osion jo aiemmin).
- Yhdistä juuresraaste, kvinoa, rusinat ja mantelit salaatiksi. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoile paistivartaiden kanssa.
- Kokoa koristeeksi pörriäisiä! Puolita viinirypäleet sekä oliivit ja pistä ne hammastikkuun. Asettele ananakset ja ruocolat tikkujen viereen lautasille pörriäisten siiviksi.
Ravintosisältö
392 kcal / 1 annos Proteiinia 45,2g, Rasvaa 11g josta tyydyttyneitä rasvahappoja 2,2g, imeytyviä hiilihydraatteja 24,6g, sakkaroosia 3,1g, kuituja 6,3g, D-vitamiinia 0,3mg, C-vitamiinia 36,2mg, tiamiinia (B-1) 0,42mg, suolaa 0,4mg, kalsiumia 101mg, rautaa 3,2 mg Porkkanoista A-vitamiinia, silmien ja ihon terveydelle. Kvinoa sisältää mm. kuituja, B-ryhmän vitamiineja, runsaasti riboflaviinia, tiamiinia, folaattia sekä E-vitamiinia.