Uusi vuosi – uudet reseptit! Atria Mestari Heidi Eerola tulee hemmottelemaan meitä tänä vuonna joka kuukausi sesonkiin sopivalla reseptivinkillä. Kokoamme nämä arjen pelastajat tähän artikkeliin, niin tulet löytämään ne helposti yhdestä paikasta. Nappaa tämä artikkeli siis talteen itsellesi niihin hetkiin, kun pähkäilet viikon ruokalistaa ja pääsi lyö tyhjää. Tänä vuonna reseptit on loihdittu Atrian Sydänmerkki-tuotteista. Sydänmerkki kertoo, että tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sen avulla omaa ruokavaliota voi helposti parantaa terveellisempään suuntaan. Tiesitkö, että Atrian tuotteista yli viidelläkymmennellä on Sydänmerkki?
Tammikuun talvisilla säillä uuniruuat maistuvat erityisen hyvin. Vuoden ensimmäinen resepti on maukas omenainen possurulla, jonka kyljessä värikkäät uunijuurekset kypsyvät näppärästi.
Täytetty porsaan ulkofilee & uunijuureksia
Ainekset (4-6 annosta)
- 1 kg Atrian maustamatonta porsaan ulkofileetä.
TÄYTE:
- 1 sitruunankuori raastettuna
- 1 sipuli
- 1 iso omena kuutioituna
- 1/2 dl hienonnettua persiljaa
- rouhittua mustapippuria
- rosmariinia
- 2 rkl oliiviöljyä
FILEEN PINNALLE:
- 2 rkl sitruunamehua
- tuoretta rosmariinia
- sitruunankuoriraastetta
- 2rkl teriyakikastiketta
- mustapippuria
VUOKAAN LISUKKEEKSI:
- 500g keltajuurta
- 500g raitajuuria
- 500g palsternakkaa
Valmistus:
- Poista fileestä ensin kalvo ja leikkaa sitten ulkofileen yläreunaan pitkittäinen viilto niin, että siitä tulee noin 2 cm paksuinen levy. Nuiji levy tasaiseksi.
- Kuullota öljytilkassa pannulla silputut sipulit, kuutioitu omena ja anna jäähtyä hetki.
- Sekoita massaan hienonnetut yrtit, sitruunankuoriraaste ja öljy.
- Levitä täyte puolikkaalle possulevylle pituussuunnassa ja kääri rullalle napakasti. Voit vielä sulkea rullan joko paistinarulla tai hammastikuilla.
- Yhdistä pinnalle tulevat sitruunan mehu, -kuoriraaste sekä teriyakikastike. Sivele seos lihan pintaan ja ripottele päälle vielä yrttejä.
- Laita liha 150 asteiseen uuniin, kunnes sisälämpö on n. 68-70 astetta.
- Lisää uunivuokaan samaan aikaan lohkottuja, öljyssä pyöräytettyjä juureksia tai perunoita kypsymään, niin saat aterian kerralla valmiiksi.
- Anna lihan vetäytyä n.10 minuuttia folion alla ennen leikkaamista.
Kana-kasviswokki
Ainekset (4 annosta), aika 30min
- 350 g Atrian Minuuttisuikale Kanafileestä
- 200g lehtikaalia
- 2 porkkanaa suikaleina
- 200 g kukkakaalia
- 1 punainen paprika suikaloituna
- 1 chili
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- n. 1 cm inkivääriä
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl hunajaa
- ½ sitruunan mehu
- mustapippuria, suolaa
- ½ dl rouhittuja cashew pähkinöitä
- tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria
- LISUKKEEKSI: täysjyväriisiä
Valmistus:
- Paista kanasuikaleita öljyssä, kuumalla pannulla noin 3-4 minuuttia.
- Poista lehtikaalista paksuimmat ruodit ja pilko lehdet, suikaloi porkkana, pieni kukkakaali, paprika, sipuli, chili ja inkivääri.
- Lisää kasvikset kanasuikaleiden joukkoon ja paista sekoitellen viitisen minuuttia.
- Lisää soija, hunaja, sitruunamehu ja mausteet.
- Ripottele päälle rouhitut pähkinät
- Tarjoile paketin ohjeen mukaan keitetyn täysjyväriisin kaverina.
- Koristele annos lehtipersiljalla tai korianterilla.
Ravintoarvot
275 kcal / 1 annos Proteiinia 24,5g; Rasvaa 4,7g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1g; Hiilihydraatteja 28,6g; Sakkaroosia 1,5g; Kuituja 4,7g; Suolaa 1,3g; Rautaa 2,7g; Kalsium 37,1mg; C-vitamiinia 46,6mg; B1 -vitamiinia 0,22mg
Lounaskanakeitto aasialaisella twistillä
Ainekset 1 annos, aika 15+5 min
- 50-100 g Atria Kanan Jauheliha 4% (400g/rs)
- ½ porkkana
- ½ dl pakasteherneitä
- 50g riisinuudeleita
- kevätsipulia
- 1 tl kalakastiketta
- ½ limen mehu
- seesaminsiemeniä
- paprikajauhetta
- kiehuvaa vettä
Valmistus:
- Paista kanan jauheliha, raasta porkkana ja suikaloi kevätsipuli
- Kasaa raaka-aineet lasipurkkiin kerroksittain, purista joukkoon limen mehu ja säilytä purkki kylmässä syöntiin saakka.
- Kun on lounasaika, täytä purkki kiehuvalla vedellä, anna maustua noin 5 minuuttia, sekoita ja nauti.
ravintoarvot
375kcal / 1 annos Proteiinia 19,9g; Rasvaa 5,3g, josta tyydyttynyttä n. 1g; Hiilihydraatteja 58g; Sakkaroosia 1,1g; Kuitua 2,5g; Suolaa 1,2g; Rautaa 1,9mg; Kalsiumia 60,9mg
Kanakaalipata ja puolukkaa
Ainekset 6 annosta, aika n. 2 h
- 400g Atrian kanajauhelihaa
- 2 dl täysjyväriisiä valmiiksi keitettynä
- 3 dl vettä
- 1 kpl pieni kerä valkokaalia (alle 1 kg)
- 1 kpl sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 2 kpl porkkanaa
- 1 1/2 tl meiramia
- Mustapippuria rouhittuna
- 2 tl soijakastiketta
- 2 rkl siirappia
Valmistus:
- Keitä riisi paketin ohjeen mukaan.
- Leikkaa sipuli, valkokaali ja porkkanat raasteeksi/ suikaleiksi. Murskaa myös valkosipuli.
- Paista kananjauheliha paistinpannulla kypsäksi.
- Ruskista sipulit tilkassa öljyä.
- Lado raaka-aineet vuokaan ja sekoita hyvin.
- Kaada lopuksi vesi, johon on sekoitettu siirappi, soija ja meirami.
- Kypsennä kaalilaatikkoa uunissa 200 asteessa 1- 1 1/2 tuntia, kunnes kaalit ovat pehmenneet.
- Tarjoile raikkaiden puolukoiden kanssa
ravintoarvot
214kcal / 1 annos Proteiinia 19,1g, rasvaa 3,9g josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1,4g, hiilihydraatteja 22,7g, sakkaroosia 3,2g, kuituja 4,7g, suolaa 1,8g, kalsiumia 71,1mg, rautaa 1,3mg
Ruiskanaburger ja guacamole
Ainekset 4 annosta, aika ALLE 1 h
- 1rs Atrian kanan ohut fileeleike merisuola 340g
- 4 kpl Ruisleipää (esim. reissumies)
- 1 kpl tuoretta ananasta
- 4 kpl rapeaa salaatinlehteä
- öljyä paistamiseen
Guacamole:
- 2 avokadoa
- 1 kpl isohko tomaatti
- ¼ punasipulia kuutioituna
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- 2 rkl limen mehua
- mustapippuria
Valmistus:
- Halkaise kypsät avokadot ja poista siemen.
- Kuutioi hedelmäliha kulhoon ja lisää sinne kuutioitu tomaatti sekä silputut sipulit. Purista lopuksi limen mehu ja sekoita. Mausta mustamustapippuri rouheella ja laita tekeytymään jääkaappiin.
- Paista paistinpannulla neljä kanaleikettä kypsäksi, n. 3-4 min per puoli.
- Kuori ananas ja leikkaa siitä neljä siivua. Poista siivuista kova puiseva keskikohta.
- Nosta kypsät kanaleikkeet pannulta leikkuulaudalle vetäytymään.
- Käytä ananasviipaleita nopeasti pannulla.
- Kasaa hampurilainen: voit paahtaa tai lämmittää ruisleipiä, jos tahdot niistä rapsakammat.
- Laita pohjalle salaatinlehti, sitten guacamolea, kanaleike ja ananasviipale. Nosta kansi päälle ja nauti!
ravintoarvot
218 kcal / 1 annos proteiinia 15,9g, rasvaa 8,3g, josta tyydyttyneitä 1,7g, hiilihydraatteja 17,3g, sakkaroosia 2,2g, kuituja 5,9g, D-vitamiinia 0,2mg, C-vitamiinia 7,8mg, suolaa 2g, kalsium 46,2mg, rautaa 1,8mg
Lämminsalaatti varhaisperunoista & porsaan sisäfileepihvit
Ainekset 4 annosta, aika ALLE 1 h
- 1 pkt Atrian viljaporsaan sisäfilee naturell n. 600g
- 500 g varhaisperunoita
- 1 nippu kesäporkkanaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 5 kpl retiisiä
- 200g kevyt halloumi-juustoa
- n. 100g vihreitä papuja
- laadukasta öljyä
- mustapippuria
- suolaa
- timjamia
- ½ sitruunan mehu
Valmistus:
- Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön, poista suurimmat pintakalvot ja leikkaa ohuiksi pihveiksi.
- Laita kattilaan vettä kiehumaan, lisää pestyt perunat ja loppuvaiheessa myös pitkittäin viipaloidut porkkanat muutamaksi minuutiksi, jotta pehmenevät hiukan.
- Viipaloi kypsät perunat, retiisi ja juusto. Murskaa myös valkosipulin kynnet. Leikkaa pavuista päädyt pois.
- Kuumenna paistinpannu tai muurikka. Paista ensin pihvit n. 3-4 min per puoli ja ripauta pintaan mustapippuria, suolaa ja revittyä timjamia. Nosta pihvit vetäytymään folion päälle.
- Kuumenna öljyä ja loput raaka-aineet pannulla, mutta jätä juusto viimeiseksi. Kääntele kevyesti, jotta saat kauniin paistopinnan. Paista juusto, tarkista maku ja sitten nautiskelemaan!
Vinkki! Pirskottele lopuksi salaatin päälle öljyä ja sitruunamehua.
ravintoarvot
399 kcal / 1 annos proteiinia 40,2g, rasvaa 16,2g josta tyydyttyneitä rasvahappoja 8,1g, hiilihydraatteja 19,3g, sakkaroosia 2,0g, kuituja 4,3g, D-vitamiinia 0,7mg, C-vitamiinia 28,1mg, B1-vitamiinia 1,61mg, suolaa 0,86g, kalsiumia 590,2mg, rautaa 2,1mg